Four Dots
Four Dots Blog

NAJNOVIJE
sa bloga

Kao i svi ostali kul klinci iz kraja, Four Dots se ukrcava na voz za budućnost i kreće put tehnološkog napretka.

Ukratko o Ovogodišnjim Trendovima

Kada je Google ažuriranje poznato kao „Mobilgedon“ objavljeno nešto ranije ove godine, odmah smo počeli da ga ispitujemo. Da bismo postavili dobar primer, kako našim klijentima tako i ostatku industrije, započeli smo sa redizajnom sajta uz pomoć responsivnog frejmvorka (Foundation 5) sa ciljem da napredujemo i po mogućstvu steknemo neke koristi od novih signala za rangiranje, igrajući po Google-ovim pravilima.

Sada je manje bitna činjenica da Mobilgedon nije postao sve što su ljudi od njega očekivali, jer je stalna težnja ka napretku ono što se računa.

Prateći ovo ažuriranje koje je prilagođeno mobilnim uređajima, takođe smo implementirali i HTTPS protokol, jer je postao jedan od novijih Google signala koji utiču na rangiranje, čineći klijentske konekcije enkriptovanim i sigurnijim. Time smo stavili i Google-u do znanja da smo kompanija koja ozbiljno shvata svoje postojanje na internetu i da podržavamo i usvajamo poboljšanja vezana za sigurnost i evoluciju modernog interneta.

Tokom ovog procesa, takođe smo uključili i nekoliko relevantnih low-level karakteristika, kao što su HPKP, HSTS i OCSPS kako bi učinili naš HTTPS protok saobraćaja još sigurnijim. Da, ovo možda zvuči kao preterana reakcija, ali se na kraju krajeva, sve svodi na to da ili brineš o sigurnosti ili ne brineš uopšte.

HTTP/2 za Napredniji Internet

Danas smo implementirali HTTP/2 protokol na našem web serveru, u pokušaju da ubrzamo rad sajta kao i da unapredimo sadržaj na blogu usvajanjem protokola koji će uskoro, kako ga sve više i više softverskih paketa bude usvajalo, postati standard.

Zašto HTTP/2

HTTP/2 čini da sajtovi rade brže jer je:

  • binaran, a ne tekstualan
  • višestruk i umesto serijskih, u stanju je da barata sa većim brojem paralelnih konekcija
  • može da koristi jednu konekciju umesto više
  • koristi kompresovanje zaglavlja kako bi bio efikasniji
  • omogućava serverima da proaktivno “guraju” (Server Push) odgovore u klijent keš

Pitate se kako ovo pomaže SEO-u?

Bili Hofman iz Zoompf-a detaljno objašnjava kakvu korist donosi HTTP/2 u svom članku HTTP/2: Brz, siguran temelj za budući SEO objavljenom na Moz-u.

Ilija Grigorik je takođe napravio tehničku prezentacijuHTTP/2 je stigao, bacamo se na optimizaciju! za O’Reilly Velocity konferenciju koja je posvećena DevOps & Web Performance-u (koja je održana u Santa Klari u Kaliforniji ranije ove godine) koja nudi koristan uvid u ovu novu tehnologiju i sve što se nalazi unutar nje. Dolenavedeno štivo može biti od koristi onima koji se bave tehničkim SEO-om i onima koji su štreberasti u opštem smislu te reči. Takođe, pogledajte i video koji se nalazi ispod.